ІІ Конференція всеукраїнської національної мережі з визнання іноземних освітніх кваліфікацій UaReNet (18.04.2024 р., онлайн)

18 квітня 2024 року представник Національного Еразмус+ офісу в Україні взяла участь у ІІ Конференції всеукраїнської національної мережі з визнання іноземних освітніх кваліфікацій UaReNet (Ukrainian Recognition Network). Захід відбувся за сприяння МОН України та фінансової підтримки Ради Європи.

Конференція була присвячена обміну практиками визнання освітніх кваліфікацій, розгляду методики та підсумків моніторингу рішень закладів вищої освіти як компетентних органів з визнання, обговоренню концепцій автоматичного визнання і суттєвої різниці, понять “доступу” і “допуску” до програм вищої освіти.

Захід відбувся у змішаному форматі. Учасники заходу мали змогу доєднатись до Конференції як у офлайн (готель “Україна”, м. Київ), так і онлайн (платформа Zoom) форматах. У конференц-залі готелю “Україна” були присутні 50 представників з 32 ЗВО з різних регіонів України. В онлайн-форматі до роботи Конференції доєдналося понад 100 визнавачів із 66 ЗВО України.

Відкрила роботу Конференції директор ENIC Ukraine Вікторія СЕРГІЄНКО. Пані Вікторія відзначила:

“Кількість закладів освіти, які самостійно здійснюють процедуру визнання, поступово збільшується. Якщо в 19-му році із загальної кількості кейсів з визнання свідоцтв, які були зареєстровані закладами освіти, було 10%, то вже у 23-му році із загального обсягу кейсів самостійно здійснюють процедуру визнання наші заклади освіти у 50% випадків.”

Учасників Конференції привітав заступника Міністра освіти і науки України, член Національної команди експертів з реформування вищої освіти Еразмус+ (HERE team) Михайло ВИННИЦЬКИЙ. Пан Михайло відзначив надзвичайну роль освіти для суспільства, важливість довіри до її якості, акцентував увагу на необхідності розвитку доброчесного визнання іноземних кваліфікацій.

“Впровадження інновацій в процес визнання, роль технологій підвищує ефективність процедури, скорочує її терміни, покращує прозорість визнання та механізми зворотного зв’язку зі студентами. Я сам пам’ятаю, як проходив процедуру визнання своєї освіти, яку я здобув за кордоном. Якщо на початку 2000-х ця процедура лякала, то сьогодні це просто, швидко, легко. За це вам всім велика подяка”, – підкреслив у своїй промові заступник Міністра.

До учасників Конференції в онлайн форматі звернулися іноземні партнери ENIC Ukraine – керівник відділу освіти Ради Європи Віллано КІРІАЗІ та президент мережі ENIC-NARIC К’яра ФІНОКЕТТІ.

Керівник відділу освіти Ради Європи Віллано КІРІАЗІ у своїй промові висловив слова підтримки українському народові та відзначив щире захоплення відданістю освітян, які працюють у складних умовах задля забезпечення освітніх потреб студентства, продовжують залучати інноваційні технології та демонструвати велику відданість своїй справі. Пан Віллано Кіріазі зазначив, що пишається підтримкою Ради Європи українського проєкту “мережа UaReNet”, який надав всебічну підтримку не тільки українським, а й іноземним визнавачам.

Президент мережі ENIC-NARIC К’яра ФІНОКЕТТІ висловила вдячність ENIC Ukraine та підкреслила важливість проєкту UaReNet для міжнародної мережі ENIC-NARIC.

Із промовами до учасників Конференції звернулися почесні гості Конференції із МОН України, зокрема генеральна директорка директорату міжнародної співпраці Альбіна ЦЯТКОВСЬКА, державний експерт директорату фахової передвищої, вищої освіти Віталій НОСОК. Слово на заході взяли керівник відділу зв’язків з громадськістю та міжнародного співробітництва НАЗЯВО Максим ФОЛОМЄЄВ, перший заступник голови ДСЯО України Олександр ЯКИМЕНКО та директорка УДЦМО Олена ШАПОВАЛОВА

Світлана ШИТІКОВА, координаторка Національного Еразмус+ офісу в Україні, познайомила учасників з можливостями Програми Еразмус+ для України та відмітила, що Європейська Комісія надає підтримку Україні в межах Програми Еразмус+, починаючи з перших днів повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України через запровадження спеціальних заходів для України, гнучкого підходу для реалізації проєктів, цифрових рішень, відкритого доступу до освітніх ресурсів і курсів та професійних мереж. Більш того, Європейська Комісія виділила додатковий бюджет для Партнерств Співпраці з фокусом на підтримку України та відкрила доступ до нових конкурсів для українських організацій у якості асоційованого партнера проєктів. Таким чином, зросла необхідність компліментарності між різними напрямами конкурсів Програми Еразмус+.

Наприкінці заходу учасники взяли участь у практикумах та мали можливість обговорити концепції автоматичного визнання і суттєвої різниці, понять “доступу” і “допуску” до програм вищої освіти.

Підготовлено з використанням матеріалів Національного інформаційного центру академічної мобільності ENIC UKRAINE.

Попередня Регіональний семінар TAM «Developing and Implementing Joint Master’s Degree Programmes: ...